Изказванията на Борисов в Чикаго предизвикаха полемика в парламента
Изказванията на Борисов в Чикаго предизвикаха полемика в парламента / снимки: evrochicago.com

Бойко Борисов смята, че в основата на българското население днес са ромите, турците и пенсионерите. Тази своя констатация той направи при среща с български емигранти в Чикаго. „Това е основата на населението в момента – един милион цигани, 700 000-800 000 турци, 2,5 млн. пенсионери. Това е срещу ГЕРБ. И вие като избягахте – милион и половина, материала, който се явява на избори никак не е голям. Лесно е да се каже „На тебе разчитаме”. Ако така се разсъждава, значи след една година ще се издъня и аз”, каза Борисов.

Пред публиката в Чикаго Борисов изтъкна още, че с Иван Костов, лидер на ДСБ, са намерили общ език след няколко срещи. „Аз се шегувам, че истинския създател на ГЕРБ е Румен Петков. Ако не го бяха сложили него министър сигурно още щях да марширувам по плаца”, сподели Борисов.

Откровенията на лидера на ГЕРБ пред българската общност в Чикаго във вторник вечер предизвикаха остри реакции в парламента. ДПС го обвини в политически цинизъм, етническа и възрастова нетърпимост. БСП ще сезира ЕК, а лидерът на ДСБ отрече да се готви съюз с ГЕРБ.

Лютви Местан: С подобни изказвания ГЕРБ явно целят да оправдаят евентуален лош изборен резултат, или поне не толкова добър, който изборен резултат няма да подплати мечтата на Бойко Борисов да управлява еднолично.

Корнелия Нинова: Подобни думи, изречени от устата на политик, който има амбицията да управлява държавата са опасни и фашизоидни, насаждат дискриминация и омраза и подтикват определени групи от обществото една срещу друга.

Иван Костов: Има дълбоко противоречие в това – политикът служи на общото благо, т.е. на благото на целия народ. И няма как да има негативно или критично мнение към този, в полза на чието благо е посветил живота си. Така е по дефиниция. Така може да говори някой, който не е политик, който не се е посветил на общото благо.

"Според мен проблемът не е в качеството на хората, които живеят в страната, а в качествата на българската политическата класа в момента", посочи по-късно през деня в изявление до медиите неформалният лидер на ГЕРБ и Бойко Борисов. По думите му това, че определението е вярно, показва и реакцията през деня.

Изявлението на Борисов беше разпространено от пресцентъра на партия ГЕРБ по повод на коментарите на политически партии за казаното от него пред български емигранти в Чикаго. Според Борисов "реакциите на политическите партии са неадекватни, те са отзвук на изопачени медийни публикации, а не на факти". Фактите могат да бъдат открити в точния текст на разговора ми и в записа от срещата ми с над 500 българи, казва Борисов.

Той посочва, че разговорът с българските емигранти в Чикаго е преминал в неформален стил, при ясно разбиране между участниците. В такава ситуация сухите политически декларации звучат неестествено и създават дистанции, смята неформалният лидер на ГЕРБ. Според него "политиците, които не се придържат към фактите и не се интересуват от тях, са или подведени, или търсят ползи от съзнателно преиначаване на чужди фрази". По думите на Борисов "това не се случва за първи път и показва съзнателното търсене на дискредитирането ми и на ПП ГЕРБ".

Част от изказването на Бойко Борисов в Чикаго чуйте в прикачения звуков файл. Звукът от срещата е от сайта evrochicago.com