Изграждат два големи центъра за лъчелечение на рак
Изграждат два големи центъра за лъчелечение на рак / снимка: Sofia Photo Agency

Два големи центъра за лъчелечение и осем за ранна диагностика на рака предстои да бъдат изградени в България. Финансирането им ще дойде от Европейския съюз и е на стойност 148 млн. лева. Това съобщи в Стара Загора министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

В България нараства смъртността от ракови заболявания,  късно слагаме диагнозата,  няма скрининг, няма и адекватно лечение. Това е причината да вложим европарите, които ще получим,  за превенция на раковите заболявания, обясни министър Борисова. 

„Нашата национална стратегия е борба с раковите заболявания. Според специалисти онколози няколко години след закупуването на високотехнологичното оборудване, ние ще имаме снижение в смъртността от ракови заболявания с около 20 процента. Аз бих била най-щастливият човек , ако това се случи."

В Стара Загора министър Борисова присъства на работна среща, на която беше обсъдена здравната реформа в региона. До 25 юли двете държавни болници трябва окончателно да решат дали ще се слеят в една или не.

"Ако сливането не се състои, няма да дам и една стотинка на Стара Загора", заяви още здравният министър.