Изграждат 70 общностни центъра и детски градини в страната по проект
Изграждат 70 общностни центъра и детски градини в страната по проект / снимка: Dariknews.bg

100 000 деца ще получават от пролетта грижи в 70 общностни центъра и детски градини в цялата страна по проект на Министерство на труда и социалната политика, финансиран със заем от Световната банка. В тях ще се предоставят комплексни здравни и социални услуги за деца от 0 до 3 и от 3 до 7 г. Това съобщи в Севлиево министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, като добави, че с проекта се цели всички деца да получат равен шанс за първи клас, независимо от материалното състояние на техните родители.

Стремежът е да се постигне 95% посещаемост от малчуганите на детските градини и яслите, каквато е средната в ЕС.

По думите на министър Младенов тази година ще има толкова лични асистенти, колкото никога не е имало, като за целта се използват средства по ОП "Човешки ресурси" и по националния план по заетостта. Личните асистенти ще са над 17 000 и ще обслужват над 30 000 потребители.

Министър Тотю Младенов информира още, че се подготвят промени в Кодекса на труда, с които ще се регламентират стажовете за младите хора, за да имат възможност младежите да работят по трудови договори, да има осигуровки за тях и да са в легалния бизнес.

Министърът на труда и социалната политика инж. Тотю Младенов и кметът на Севлиево д-р Иван Иванов откриха обновената целодневна детска градина "Радост" 2 в града. Детската градина е реализирана по проект „Равен шанс за всички - предоставяне на пакет от социални, здравни и образователни услуги за превенция на риска от социално изключване в ранно детско развитие".

Проектът е финансиран от Световната банка и на стойност 815 686 лева. Допълнителни 40 000 лева от бюджета на Община Севлиево са отделени за ново обзавеждане и оборудване на сградата. Капацитетът на детската градина е 100 места.