Издирват мъж за пране на над 1 млн. евро
Издирват мъж за пране на над 1 млн. евро / снимка: БГНЕС
Издирват мъж за пране на над 1 млн. евро
83448
Издирват мъж за пране на над 1 млн. евро
Издирват мъж за пране на над 1 млн. евро
  • Издирват мъж за пране на над 1 млн. евро
  • Издирват мъж за пране на над 1 млн. евро

Георги Христов Георгиев е обявен за общонационално издирване за пране на над 1,2 млн. евро. Мъжът е издирван във връзка с акция на ДАНС, прокуратура и полиция.

До момента има 14 арестувани, а на 9 души вече са повдигнати обвинения. По данни на прокуратурата арестуваните мамели фирми от 6 държави от ЕС и ги карали да пращат крупни суми по сметки в България. От 30 декември 2015 до днес са предотвратени тегления за над 5 млн. лева. Според органите на реда издирваният Георги Георгиев е пълномощник на няколко фирми, които са използвани за пране на крупни суми.

Полиция и прокуратура разбиха група, теглила милиони кеш от банки у нас

От доказателствата по делото до момента е установено, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари, като от клонове на различни банки са били изтеглени в брой суми в особено големи размери - над 2 млн. евро, съобщиха от прокуратурата.

Тези суми са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи - регистрирани броени дни преди преводите. По този начин са били ощетени множество търговски дружества в шестте държави от ЕС, в част от които вече се провеждат разследвания за банкови измами. Ощетените чуждестранни фирми са над 10.

От имейл, идентичен с този на ръководни служители на търговските дружества, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят съответните суми. Като основание било посочвано „търговски взаимоотношения", за удостоверяване на които били прилагани фалшиви договори между чуждестранните и българските дружества.

След като служителите на чуждестранните дружества са били заблудени, те са отправяли нареждания към обслужващите дружествата банки за извършване на преводите към посочените в договорите български търговци.

Така преведените в България суми са били теглени в брой от български граждани в периода октомври - декември 2015 г. от повече от десет банкови клона.

Задържаните 14 души са предимно от Пловдив, но има хора с адресна регистрация във Варна, София и градове от Северна България. Проведени са над 20 претърсвания и обиски на жилища и офиси, при които са намерени банкови документи и заявки към БНБ за теглене на суми над 50 хил. лева.

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал разкриване на банковата тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи в схемата. Органите на реда в момента проверяват и дали в схемата има замесени банкови служители.