Издирването на Сертов не може да приключи, докато не бъде открит
Издирването на Сертов не може да приключи, докато не бъде открит / снимка: БГНЕС, архив

Петко Сертов се издирва по един и същи начин из цялото Шенгенско пространство. Това обяви вътрешният министър Веселин Вучков пред Нова телевизия.

Според Вучков няма нова информация по случая с изчезването на бившия шеф на ДАНС.

"Докато не бъде установено местонахождението на Петко Сертов, дори и съпругата му да поиска снемане от издирване, въпреки че тя го е поискала, лицето ще продължи да стои в тази Шенгенска информационна система", добави министър Вучков.

„Бившият председател на ДАНС не е извършил престъпление и няма да бъде задържан. Само трябва да се установи местонахождението му. Ако той се яви в полицейско управление с личната си карта, процедурата по издирването му спира и по никакъв начин няма да бъде осъществено някакво принудително придвижване на г-н Сертов", поясни Вучков.

Бившият председател на ДАНС изчезна на 5 декември тази година. За изчезването му съобщи съпругата му. До този момент беше изяснено, че същия ден около 18,30 часа Сертов е напуснал България в посока Гърция със сребрист Опел - автомобил, който той управлявал. Преди Коледа стана ясно, че МВР има информация за него от Гърция. Петко Сертов се е регистрирал в хотел до жп гара “Лариса” в Атина на 20 декември и е останал там за 2 нощувки.