Издигнаха националния флаг на хълма Царевец
Издигнаха националния флаг на хълма Царевец / снимка: Sofia Photo Agency

Националният трибагреник беше издигнат на историческия хълм "Царевец" във Велико Търново. С издигането на знамето бе даден стартът на честванията по случай 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

Към шествието от площадката пред хълма се присъединиха президентът Георги Първанов, председателят на парламента Георги Пирински, премиерът Сергей Станишев, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и други представители на държавната и местна власт. Приветствие към гостите отправи кметът на Велико Търново Румен Рашев.

Националните тържества започнаха в 7.30 ч. с тържествена Света литургия в храма на Асеневци.

Кметът на Велико Търново Румен Рашев и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров откриха паметна плоча, поставена до входа на храма от Националния исторически музей. Върху паметния знак, изработен от черен мрамор, с позлатени букви пише: "На 22 септември, 1908 година, в 12.00 ч., в църквата "Свети 40 мъченици", в присъствието на министрите от правителството на Александър Малинов, депутати от Народното събрание, духовни лица и търновски граждани, след тържествен молебен, отслужен от протосингела на Търновската митрополия свещеник Стефан Абаджиев, княз Фердинанд Първи, провъзгласи Княжество България за независимо царство и приема титлата цар на българите".