Издават съмнителни протоколи за помощни средства
Издават съмнителни протоколи за помощни средства / netinfo

Лекарски консултативни комисии (ЛКК) издават на едни и същи пациенти несъвместими медицински протоколи за нуждата им от технически помощни средства, съобщават от Териториалната дирекция по социално подпомагане в Габрово. Според нейния директор Радостина Братованова тези случаи през последните месеци зачестяват. Това е и основната причина за увеличения брой обжалвания на представените протоколи.

„Имаме случай, в който гражданин носи два протокола, издадени в два последователни дни от различни Лекарски консултативни комисии. Според единия той не може да става от леглото и има нужда от антидекубитален дюшек, а според другия е трудно подвижен и се нуждае от инвалидна количка”, каза за Дарик Братованова.

Като най-фрапираща тя определи ситуация от миналата седмица, когато кандидатстваща за работа в социалната служба жена с увреждане е занесла протокол, според който се нуждае от комбиниран инвалиден стол. За първите 10 месеца на годината 347 души от региона са получили 472 разрешения за предоставяне на технически помощни средства. 38 са обжалванията на издадени протоколи. 1 сигнал е подаден в прокуратурата за подправен документ, удостоверяващ степен на увреждане.

Други новини от Габрово