Избраха Галина Солакова за зам.-председател на ВАС
Избраха Галина Солакова за зам.-председател на ВАС / снимка: Sofia Photo Agency
Избраха Галина Солакова за зам.-председател на ВАС
24432
Избраха Галина Солакова за зам.-председател на ВАС
  • Избраха Галина Солакова за зам.-председател на ВАС

Висшият съдебен съвет /ВСС/ избра Галина Солакова за заместник-председател на Върховния административен съд. Това стана сред шестима кандидати и след балотаж. 

Четирима от кандидатите за заместник-председател на съда на мястото на Стефка Стоева, която стана конституционен съдия, са председатели на отделения - Андрей Икономов, Боян Магдалинчев, Николай Урумов и Панайот Генков. Другите кандидати Галина Солакова и Маруся Димитров са съдии във Върховния административен съд.

Подкрепа и мотиви от членовете на ВСС получиха само Солакова и Магдалинчев. На балотаж отидоха Андрей Икономов с шест гласа и Галина Солакова с девет гласа. Магдалинчев събра 4 гласа, два бяха Маруся Димитров и по един глас за Урумов и Панайот Генков.

На балотажа Галина Солакова бе избрана с 14 гласа. Тя посочи като свои приоритети необходимостта от законодателни промени основно в Административнопроцесуалния кодекс, така че да се разтоварят съдиите от огромния брой дела.

Преодоляването на противоречивата съдебна практика е прилагането на европейското право в правораздаването. Солакова ще създаде такава организация, че във всеки съдебен състав да има поне по един съдия, който да разбира от европейско право.

Константин Пенчев посочи, че съзнателно не е дал подкрепа на никой от кандидатите, защото не е коректно да изразява отношение, но че е хубаво, че е избран редови съдия.

Солакова посочи, че в административното право се работи със страшно много закони. Миналата година са били 78, а тази година са надминали 100 и е важно да бъде чут и законодателно гласът на съдиите.