Изборът на митрополит Кирил за наместник-председател бил легитимен
Изборът на митрополит Кирил за наместник-председател бил легитимен / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Изборът на митрополит Кирил за наместник-председател бил легитимен
58659
Изборът на митрополит Кирил за наместник-председател бил легитимен
Варненският митрополит Кирил
  • Изборът на митрополит Кирил за наместник-председател бил легитимен
  • Варненският митрополит Кирил

Изборът на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Светия синод е легитимен, категоричен беше Ловчанският митрополит Гавриил преди началото на днешното заседание на архиереите. Той участва в панихидата за девет дни от смъртта на патриарх Максим, която митрополит Кирил отслужи в синодалния параклис.

Помолен да коментира ситуацията с оспорения избор на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател и софийски владика заради оттеглянето на подписа на тогавашния временен председател Григорий Търновски под решението за назначаването му, Ловчанският митрополит заяви категорично, че нито в правото, нито в регламента в Устава на Българската православна църква има процедура за оттегляне на подпис.

По думите му изборът на митрополит Кирил за наместник-председател е легитимен: „Но се появиха възражения и днес ще решаваме”.

Запитан как гледа на напрежението, което се създава, той отговори: „Не го създавам аз. Много е неприятно, много е изморително, много е мъчително. Трябва да се преодолее и да обединим Синода, и да продължаваме да служим на Господ и на хората. Не мога да ви кажа каква е причината, която ни разделя, това могат да кажат хората, в които е тази причина. Не знам какви са мотивите им за това, те трябва да кажат. Вечерта след гласуването стана ясно, че има възражения, но по време на заседанието и след избора всички поздравиха новоизбрания и никой не изказа особено мнение. В нашия Устав има регламент, когато не си съгласен, изявяваш особено мнение, обосноваваш се и до три дни го даваш писмено. Такова нещо нямаше и ние си отидохме спокойни”.

На въпрос дали и митрополит Григорий е поздравил новоизбрания наместник-председател, Ловчанският митрополит Гавриил отговори: „Да, поздрави го, пожела му Божия помощ, пожела му мъдрост, здраве - от този род бяха поздравленията. Много учтиво го поздрави. Това беше след като се преброиха гласовете и се обяви, че митрополит Кирил е избран за наместник-председател, всички го поздравиха малко или много”.

Изборът на митрополит Кирил за наместникпредседател бил легитимен
netinfo

Светият Синод на БПЦ потвърждава избора на Варненския митрополит Кирил за свой наместник-председател до излъчването на нов патриарх, се казва в изявление на Синода, представено от главния му секретар епископ Наум. В становището, подписано от осемте архиереи, се казва, че няма процедура в правния мир по оттеглянето на подпис, както направи Търновския владика Григорий, който подписа решението за назначаването на Кирил за временен председател, но с писмо до Синода го оттегли.

На проведеното днес заседание не дойдоха Пловдивският Николай, Врачанският Калиник, Плевенският Игнатий и Търновският Григорий. Последният оттегли подписа си под решението на Синода тъкмо Кирил да го председателства временно до свикването на патриаршеския събор.

В първото заседание от зимната сесия на висшия клир не участваха и Западноевропейския митрополит Симеон, както и Американският Йосиф, които са в чужбина, те не бяха и на предишното събиране, когато се състоя избора на Кирил.

Вижте анкета по темата тук