Изборът на екип в Онкологичната болница струва 500 лв.
Изборът на екип в Онкологичната болница струва 500 лв. / Sofia Photo Agency

500 лева струва изборът на медицински екип в Националната онкологична болница, съобщи нейният директор доцент Петранка Троянова. По думите й документът, който беше изпратен в прокуратурата, е декларация за избор на екип. Преди седмица председателят на Центъра за защита в здравеопазването Теодора Захариева обясни, че е издадена фактура на онкоболен за 500 лева, за да излезе по-напред в листата на чакащите за лъчетерапия.

На всеки пациент в онкологичната болница се предоставя декларация за избор на медицински екип. В нея онкоболният зачертава графа, в която пише дали е съгласен или не да избере кой ще го лекува. По думите на директора в лечебното заведение доцент Троянова пациентите могат да избират екип и без да плащат, но това никъде не е записано в декларацията. На въпрос кой и как е определил сумата от 500 лева, тя отговори: „Това икономистите на болницата са го решили”.

На съвет в лечебното заведение е решено клиниката по химиотерапия да не се преструктурира в отделение, а да запази статута си и сегашния си директор.

По-рано здравният министър Евгений Желев обясни, че не е приел оставката на проф. Иван Черноземски. Професорът подаде молба за напускане, защото по думите му е бил подведен да подпише документа за преструктурирането на болницата.