Избирателната система: пропорционална с преференциален вот
Избирателната система: пропорционална с преференциален вот / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Избирателната система: пропорционална с преференциален вот
70522
Избирателната система: пропорционална с преференциален вот
  • Избирателната система: пропорционална с преференциален вот

Избирателната система при изборите за народни представители ще е пропорционална с преференциален вот, решиха депутатите с приети на второ четене текстове от новия Изборен кодекс.

В многомандатни изборни райони ще бъдат регистрирани кандидатски листи на партии и коалиции и на инициативни комитети. Преференцията ще се реализира като при гласуване избирателят ще може да отбележи едно предпочитание за кандидат в дадената листа. По този начин той ще изрази своето предпочитание за реда на подреждане на кандидатите в листата.

Дебатът за мажоритарния вот скара депутатите в пленарната зала.

Народните представители отхвърлиха предложението на ГЕРБ да се върне мажоритарния вот на изборите. Идеята беше в парламента да има 32 народни представители, избрани не чрез пропорционалната листа, а по мажоритарен принцип.

Депутатите от БСП, ДПС и „Атака” обаче бяха единодушни, че тази система е сбъркана на нашите географски ширини.

Павел Шопов от „Атака” заклейми ГЕРБ в нездрав интерес към мажоритарния вот. „Георги Първанов, за да съсипе БСП, прокара тази идея 31 мажоритарни кандидата, от които шест взеха от ДПС и 25 взехте вие (бел.ред. „Коалиция за България”. Сега на ГЕРБ му се иска вместо да има 92 народни представители, те имаха 116-117. Как да не се връщат назад”, каза Шопов.


Избирателната система: пропорционална с преференциален вот
netinfo

Мая Манолова от „Коалиция за България” защити тезата си, че системата на мажоритарен вот не работи у нас. „Гласувах против това предложение, защото то е откровено измама към българските граждани. Нека да припомня, че именно ГЕРБ са тези, които отмениха възможността да има 31 мажоритарни кандидати в предния парламент. именно ГЕРБ отмениха преференцията и гласуваха единно срещу преференциалния вот тогава, когато имаха мнозинство. След многобройните дебати, които бяха проведени, с граждански организации, гражданите казаха ясно, че не искат да има 31 мажоритарно избрани депутати. Гражданите не искат повече тази имитация на мажоритарност. Най-лесният начин да отвратим хората от идеята а има мажоритарност във вота, е да върнем онзи несполучлив експеримент от 2009 г. с тези 31 мажоритарни кандидати”, заяви от трибуната Манолова.

Александър Ненков от ГЕРБ отговори също на критиките и затвърди позицията на партията си, че трябва да се даде възможност за избор на мажоритарни кандидати. „Кога сте искали. 2009 г. когато ГЕРБ не е съществувал, вие сте приели да има този мажоритарен елемент в избирателната система. Тогава ли сте искрени, или сега, когато казвате, че това е грешка”, попита той.

Избирателната система: пропорционална с преференциален вот
netinfo

Янко Янков от ДПС подкрепи позицията на партньорите си от БСП. „Нямаме реална конкуренция тогава, има много по-голяма вероятност в един многомандатен район независим кандидат, който наистина е мажоритарен, защото се издига по независим път от граждани, който държат на този човек, да спечели мандата. Ние в Изборния кодекс с правната техника улеснихме тази възможност - намалихме депозитите, които се внасят, броя на гласовете, които издигат тези кандидати. И това е истинският мажоритарен избор, всичко друго е имитация”, каза Янков.

Парламентът отхвърли и идеята да се създаде избирателен район в чужбина. Депутатите не приеха текст от новия изборен кодекс, който налага да има МИР извън границите на страната. За произвеждане на изборите територията на страната се разделя на 31 многомандатни изборни района.

Депутатите удължиха работното си време до 19:00 часа. Народните представители продължават работата по новия Изборен кодекс.