Избират ново ръководство на СДС
Избират ново ръководство на СДС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В София започна XXI-та Национална конференция на Съюзът на демократичните сили (СДС). В дневния ред са включени доклад на председателя на СДС, промяна на устава на партията, както и приемането на политически документ.

Очаква се да бъде избрано и ново ръководство на Съюза на демократичните сили. Причината е, че след парламентарните избори лидерът на сините Емил Кабаиванов подаде оставка.

Петима са претендентите за поста на Кабаиванов. Софийската организация е издигнала члена на националния съвет и бивш столичен зам.-кмет Иван Сотиров. Каварна е дала подкрепата си за главния секретар на партията Константин Арабаджиев, номинация е получил и адвокатът Божидар Лукарски. Структурата в Добрич е номинирала Детелина Симеонова, която водеше листата на партията за парламентарния вот. Петият кандидат за председателското място е председателят на Съюза на репресираните Драго Михалев.

Възможно е обаче номинираните да станат повече, тъй като кандидатури се приемат до 13.00 ч. днес.

На изборите, проведени на 12 май, СДС остана далеч под бариерата от 4% за влизане в парламента. Коалицията на сините беше подкрепена от едва от 1,4% от гласоподавателите.