Избират Неврокопски митрополит
Избират Неврокопски митрополит / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Избират Неврокопски митрополит
69588
Избират Неврокопски митрополит
  • Избират Неврокопски митрополит

Светият Синод на Българската православна църква ще избере новия Неврокопски митрополит. За стола на починалия през ноември миналата година дядо Натанаил ще се борят Мелнишкият епископ Серафим и Браницкият епископ Григорий. Двамата събраха най-много гласове преди седмица на епархийските избори в Гоце Делчев. Тогава епископ Серафим получи 30 гласа, а игуменът на Троянския манастир Григорий - 19.

Един от тях ще бъде въдворен на своята митрополитска катедра на 20 януари.

Каноничният избор за наследника на дядо Натанаил ще се извърши днес преди обяд в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител". Първо българският патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат в олтара на параклиса и върху разтворено Св. Евангелие собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи, посочени още предната неделя.

В това време се очаква Серафим и Григорий молитвено да участват в светата литургия, която ще се провежда в катедралния храм "Св. Александър Невски". След като гласуването приключи, патриархът ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора. Двамата епископи ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала.

Негово светейшество и синодалните архиереи ще посрещнат новоизбрания митрополит на Неврокопската епархия, като патриарх Неофит лично ще го оповести за официалния резултат от избора и ще произнесе приветствено слово.

По повод избора на нов Неврокопски митрополит от 16,00 ч. прочутият митрополитски хор "Йеромонах Неофит Рилски" към Неврокопската света митрополия ще изнесе концерт в старинния столичен храм "Св. София".

Преди ден Синодът разгледа доклада по проведения миналата седмица епархийски избор, при който двамата епископи бяха излъчени, и реши, че те са избрани прозрачно, съобразно с каноните и Устава на Църквата.

Жалби по провеждането на избора им не бяха постъпили, а документацията им бе описана като изрядна.