/ БТА
Бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева излиза на свобода, но срещу гаранция от 10 хил.лв. Това реши Върховният касационен съд на заседание, проведено по жалби на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров срещу наложените им присъди от Апелативния спецсъд, съответно 8 години, 7 години и 6 години лишаване от свобода. 

Първоинстанционният съд осъди тримата на 20 години,15 години и 12 години затвор за поискан и получен подкуп. Те бяха задържани през април 2018 г. Към момента Иванчева е под домашен арест. 

Десислава Иванчева обяви, че е бременна (ВИДЕО)

Върховните съдии отложиха делото, тъй като защитата поиска информация за дисциплинарната проверка срещу председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев.

През април Върховният административен съд върна на Съдийската колегия на ВСС отказа ѝ да образува дисциплинарно производство срещу съдия Ушев. Предложението за проверка беше внесено от председателя на ВКС Лозан Панов, заради съмнения за правилното администриране на делото за изменение на мерките на Иванчева и Петрова от задържане под стража в домашен арест. Промяната на мерките беше отменена от Апелативния спецсъд.

Прокуратурата поиска по-тежки наказания за Иванчева, Петрова и Дюлгеров

Пред медиите Иванчева заяви, че е със смесени чувства по повод изменението на мярката. Тя добави, че няма възможност да заплати сумата от 10 хил. лв., поради това вероятно ще организира онлайн кампания за набиране на средствата.
БТА