Иван Леков е в следствения арест за 72 ч.
Иван Леков е в следствения арест за 72 ч. / снимкa: Sofia Photo Agency
Софийска градска прокуратура повдига обвинение за търговия с влияние при вземане на решение на длъжностно срещу заместник-председателя на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Иван Леков. Той беше задържан за 72 часа в следствения арест след акция на Държавна агенция „Национална сигурност". Ако вината му бъде доказана, Леков може да бъде осъден на лишаване от свобода до шест години и глоба от 5000 лева.

Градският прокурор Николай Кокинов каза, че тази сутрин бившият футболен съдия Христо Ристосков е внесъл в прокуратурата видео материали, които уличават Леков във взимане на подкуп в замяна на уреждане на съдийство в международни мачове.

„Леков е бил задържан и отведен за повдигане на обвинение – вероятно ще бъде за търговия с влияние. Предполагам, че няма да се иска задържане, тъй като престъплението е сравнително леко наказуемо. На този етап мисля, че има парична гаранция. Много неща има да се развият, тепърва ще събираме още доста доказателства, но до седмица-две смятам, че ще се изяснят нещата и ще приключим случая. Ако съберем достатъчно доказателства, ще продължим дотам, докъдето е възможно – до най-горе, няма кой да ни спре”, коментира Кокинов.

В скандала бе замесен и председателят на Съдийската комисия на БФС в оставка Борислав Александров, който пък бе задържан в петък, но след това бе пуснат под парична гаранция в размер на 5000 лева. Николай Кокинов допълни, че Софийска градска прокуратура ще се ангажира с разследването на случая с пребития късно снощи от четирима неизвестни лица главен редактор на „Frog news" Огнян Стефанов.