/ Булфото
„Това е моето политическо завещание. Оставям това, което мисля, че трябва да оставя и се надявам то да е полезно на колкото се може повече хора“, каза бившият премиер Иван Костов по време на премиерата на новата си книга.

Тя е озаглавена „Политиката отвътре“.
 

Иван Костов
Булфото


Дъщерята на Костов се омъжи за италианец

Костов сподели, че написването на тома е отнело около 20 години. Той допълни, че с развитието на интернет, голяма част от описаната политическа история в книгата е станала по-лесно достъпна. Това е и причината в последния вариант на ръкописа експремиерът да залага на разказ от първо лице за собствения си опит на политическата сцена. „Давам си ясно сметка, че хората ценят повече преживяното, отколкото наученото от книга“, каза още авторът.

Пред публиката той коментира тезата си, че „българските политици вещаят, не дискутират“. „Рядко се случва да застанат един срещу друг и тогава много често не се получава дискусия, а надвикване. И тези, които следят, не могат да си извадят никакви заключения“, каза Костов.
 

Иван Костов
Булфото

„Вярвам, че тези, които в даден момент са поели отговорност да вземат значими политически решения, имат исторически и морален ангажимент да оставят след себе си писмена следа. Истината обаче е тази – българските държавници от по-новото време рядко оставят каквито и да е следи. Изглежда, че единственият голям политик от последните три десетилетия, който се изправя лице в лице срещу своите съмишленици, срещу политическите си опоненти и врагове, като дава ясни свидетелства и аргументирани отговори е Иван Костов“, каза Захари Карабашлиев, главен редактор на издателство „Сиела“.


Историята на протестите от 10 януари 1997 година

„Политиката отвътре“ излиза три години след мемоарите на Костов „Свидетелства за прехода 1989-1999 г.“. „След това имах дилема. Трябваше да избирам какво да правя – дали да започна да работя по втората част на „Свидетелства за прехода…“ или да довърша този ръкопис, който беше вкъщи и работен през годините много пъти. Прецених, че само един Господ знае колко време имам. По-добре да довърша това, което имам. А за другото – ако остане време“, коментира бившият премиер.
 

Иван Костов
Булфото

Иван Костов е роден през 1949 г. в София. Завършил е образованието си във Висшия икономически институт в София през 1974 г., а до 1989 г. изучава математика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През 1990 г. става депутат във Великото народно събрание, където е председател на икономическата комисия. През 1991 г. е министър на финансите в правителството на Димитър Попов. Същата година става доцент в Техническия университет в София. Костов остава начело на финансовото министерство до края на 1992 г. Народен представител е в 36-ото, 37-ото и 38-ото народно събрание. От 1997 до 2001 г. е министър-председател на България.
БТА