Иван Даскалов е новият апелативен прокурор на Пловдив
Иван Даскалов е новият апелативен прокурор на Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Иван Даскалов е новият апелативен прокурор на Пловдив
45488
Иван Даскалов е новият апелативен прокурор на Пловдив
  • Иван Даскалов е новият апелативен прокурор на Пловдив

Иван Даскалов е новият апелативен прокурор на Пловдив. Той беше избран от Висшия съдебен съвет като за него гласуваха 17 от членовете му. Зад него остана прокурорът от Пловдивската апелативна прокуратура Румен Боев, който събра 6 гласа.

Останалите двама кандидати Валерий Велчев - прокурор в Районна прокуратура Първомай и шефът на следствения отдел Йордан Давчев останаха без нито един глас.

След избора Даскалов благодари най-вече на главния прокурор Борис Велчев. „Става въпрос за една прокуратура с традиции, която е известна в обществото с добрата си работа. На първо място с добрата работа и добрите взаимоотношения със съда. Така че единият от приоритетите, които посочих, е приемственост. В прокуратурата има достатъчно положителни практики, които следва да бъдат приети и да бъдат доразвити. Ще се стремя да създам обстановка за работа на колегите такава, че те да се чувстват спокойни, уверени и да взимат решенията си съобразно закона”, заяви Даскалов.

Четирима се бореха за вакантното място на прокурор номер едно Андрей Атанасов, който бе отстранен заради разговори с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния.

През април м.г. прокурор Атанасов бе избран за административен ръководител на Апелативна прокуратура - Пловдив, а през периода 22 април - 16 юни 2009 г. стана ясно, че е провел две лични срещи и седем телефонни разговора с Красимир Георгиев. През юли миналата година петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди отстраняването му от длъжност, след което съветът обяви нов конкурс за мястото.

Иван Даскалов стана известен с делото за убийството на сестрите Белнейски. Тогава той бе окръжен прокурор на Пазарджик и наблюдаващ случая прокурор.

Иван Даскалов е на 45 години. Започнал е кариерата си като юрисконсулт през 1998 г. През 2001 г. постъпва на работа в Районна прокуратура-Пловдив, където се издига до заместник районен прокурор. През 2004 г. работи в прокуратурата в Карлово, след което има 5-годишен стаж в Окръжна прокуратура в Пазарджик. Миналата година Иван Даскалов встъпи в длъжност окръжен прокурор на Пловдив.

Апелативна прокуратура-Пловдив е втората по големина в страната, с отлични резултати и обхваща района на Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора.