/ БГНЕС
Софийската организация на АБВ регистрира листата си за местните избори. Неин водач е бившият вицепремиер и евродепутат Ивайло Калфин.

По-рано този месец партията подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София.

"Внесохме пълна листа за общински съветници, очакванията са ни да постигнем максимален резултат. В момента имаме трима общински съветници от АБВ. Бяхме в коалиция, сега се явяваме самостоятелно", уточни Ивайло Калфин по време на регистрацията.

Той обърна внимание, че АБВ има кандидати за кметове в районите "Нови Искър", "Красно село", "Слатина", "Възраждане", "Овча купел".

Калфин изрази надежда и че АБВ ще бъде факторът в следващия общински съвет, „който допринася бюджетът на София да се харчи прозрачно и гражданите да знаят къде отиват парите им“.

"Трябва или да има достатъчно големи коалиции, очакваме и подкрепяме г-жа Манолова за кандидат за кмет, за да се промени въобще целия модел на управление на София. Оттам нататък всяка партия трябва да се докаже. В съвета не е проблем да е по-шарено и да има представители на повече партии. Това обикновено значи повече прозрачност", посочи Калфин.

По думите му в момента моделът за управление на София е порочен.

"След това живот и здраве, ако успешно спечели г-жа Манолова, ще обсъждаме конкретните мерки, зад които ние бихме застанали. Има някои от нейните мерки, зад които бихме застанали, има някои, по които нямаме съгласие", уточни Ивайло Калфин.
Фокус