Ивайло Калфин: Лоша комуникация ни създава проблеми с ЕС
Ивайло Калфин: Лоша комуникация ни създава проблеми с ЕС / cнимкa: Sofia Photo Agency

Недобрата комуникация на чиновници в отношенията с Брюксел са причината за спирането на плащанията към България от страна на Европейската комисия, каза в „Денят” на Дарик вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

„По програма ФАР, като всички останали предприсъединителни програми, има две години за изпълнение на проектите. Т.е това, което е договорено 2006 година, ще бъде завършено сега – 2008-а”, каза още Калфин. „Няколко пъти са ни задавали въпроси на различни теми. Но или не са получавали отговор от съответната администрация, или са получавали отговори, които меко казано не са били продуктивни, не са отговаряли на въпросите", уточни той.

„Ние действително заради небрежност или нехайство допуснахме да стигнем до временно спиране на средствата. Оказа се, че има редица въпроси в дирекцията, които не са получили отговор от нас, а иначе самата Европейска комисия е под много силен натиск на Европейския парламент, така че от комисията можем да очакваме много детайлно внимание върху това, което става в България”, посочи още Ивайло Калфин.

„Проблемът с европейските фондове е процедура. Ние трябва да се приспособим към тези процедури, не да ги променяме, за да може да върви нормално усвояването на фондовете”, отбеляза още Калфин в Денят.

На въпрос трябва ли тези чиновници да бъдат наказани, Калфин коментира, че това е очевидно, но според него това, което се е случило им е достатъчно добър урок. Според него е време работещите в администрацията да се научат, че не могат с поведението си да подлагат под съмнение труда на огромна част от българската администрация и на практика труда на цялата нация за интеграция в Европейския съюз.

Целият разговор с министър Ивайло Калфин може да чуете в прикаченият звуков файл