"Има такъв народ" на Слави Трифонов се завръща в Народното събрание. Партията прехвърля бариерата и ще има свои депутати, сочат данните от предварителното преброяване на социолозите от "Тренд" и "Галъп".


При 100% изпълнение на извадката ИТН ще бъде шестата политическа сила в 49-от НС с 4,3%. Според резултатите на агенция "Галъп" партията има 4%.

NOVA


"Все още е много рано, резултатите са на база exit poll, но това, което показват всички социологически агенции до момента, е, че ИТН ще бъде част от 49-ия парламент, което е огромна отговорност и ще направим всичко възможно да гарантираме, че този парламент ще бъде работещ, за да може и хората да са спокойни. Но все пак да изчакаме и вота от чужбина, да изчакаме и финалното преброяване и след като всичко е 100%, ще дадем по-широко изявление", това заяви Станислав Балабанов от ИТН. 

"Въпреки тежката ситуацията и политическата криза у нас, хората намериха сила да излязат и да гласуват за пореден път. Нека видим какви ще са резултатите и след това ще правим подробни изявления. Едно предизвикателство предстои пред нас", допълни Балабанов. 

"Винаги сме казвали, че българските граждани са съдникът, който излиза и чрез свободната си воля определя резултатите, така че още веднъж им благодарим, защото това, което ни отреждат, е огромна благодарност", посочи още той. 

 


Припомняме, че на миналите избори, които се проведоха на 2-ри октомври 2022 година, партията не успя да премине бариерата с 3,83%, за да влезе в парламента.

Но при вота през ноември 2021 г. при 40,23% избирателна активност партията получи 9,41% подкрепа сред гласоподавателите (или 249 743 гласа) и успя да влезе в 47-ото Народно събрание, като получи 25 депутатски места.

NOVA