Испанските самолети не са се включили в гасенето на пожара в Рила
Испанските самолети не са се включили в гасенето на пожара в Рила / снимкa: DarikNews

Двата испански самолета, които пристигнаха вчера на летище „София” и се очакваше да се включат тази сутрин в акцията за потушаване на пожара в Рила все още не са започнали действията по гасене. Летатателната техника трябваше да извърши първия курс към 10:00 часа по информация на МВР. Френските самолети, които три дни потушават огъня до момента също не са започнали работа.

Все още не е ясна причината за забавянето на испанските и френските самолети, които трябваше да се включат тази сутрин в акцията по гасенето на бушуващия вече осми ден пожар в Национален парк „Рила”. Това каза за Дарик директорът на „Гражданска защита” в Благоевград Петър Самарджиев.

Нито френски, нито испански, само с българските действаме – с лопатите и с кирките, и с моторните триони. Няма никакво разрастване на пожара. Обстановката е спокойна.

Цяла нощ продължиха дежурствата на спасителните екипи в района на парка по разпореждане на директора на Областна дирекция на „Полицията” в Благоевград Константин Тинтянов.

По информация на „Гражданска защита” пожарът не се е разраснал в нощните часове и няма опасност да достигне до вилната зона „Бодрост” край Благоевград. В акцията по гасеното участват около 260 души от Министерството на вътрешните работи, от Министерството на извънредните ситуации, от Министерството на околната среда и водите, както и експерти от парк Рила и парк Пирин.