Испанската прокуратура иска затвор и глоба за сина на Станимир Илчев
Испанската прокуратура иска затвор и глоба за сина на Станимир Илчев / снимка: Sofia Photo Agency

Прокуратурата в испанския град Алмерия поиска 10 години затвор и глоба от близо 20 000 евро за Владимир Илчев - син на българския евродепутат Станимир Илчев.

Новината съобщиха за "24 часа" от регионалния в. "Идеал". Владимир Илчев е смятан за шеф на деветчленен "български клон" на банда трафиканти на бели робини, разбита през май 2003 г. Прокурорът поиска за него 6 години затвор и глоба от по 12 евро дневно в продължение на 36 месеца за нарушаване на правата на чуждестранни граждани. Отделно обвинението иска за Илчев-младши 4 г. зад решетките и дневна глоба от по 12 евро в продължение на 24 месеца за склоняване към проституция. Ако сумата бъде събрана и при положение, че поне една от годините задължително е високосна, се получават точно 19 512 евро.

Делото срещу Владимир Илчев е насрочено за 8 ноември в провинциалния съд в Алмерия. Заедно с него пред съда ще бъдат изправени петима испанци и три рускини. Всички са членове на т. нар. български клон. Групата е заподозряна в сексуална експлоатация на българки и рускини. Те пристигали в Испания с автобуси, където били посрещани от Владимир Илчев, твърди прокуратурата. Рускините идвали с визи, за чието издаване се грижела бандата. В Испания ги посрещал депутатският син. Жените били водени в нощни клубове в градовете Алмерия, Нихар и Лорка. След това Владимир прибирал парите, заработени от жените в резултат на сексуслуги. Жените живеели в осигурени от трафикантите квартири под наем и излизали от тях, придружени само от Владимир Илчев или други четирима души - испанците Иносенсио Г. Г., Антонио Г. Г. и рускините Елена Е. и Надежда Т. За тях обвинението също иска по 10 г. затвор.

Освен това Владимир Илчев противозаконно отнемал паспортите на жертвите заедно с испанеца Хуан Г. Г. и рускинята Екатерина З. Така нещастните жени не можели да избягат, защото оставали без документи за самоличност. Вероятно Илчев-младши подмамвал българки да пътуват за Испания с обещание за добре платена работа, смята прокуратурата. След това той им намирал работа в нощни клубове и ги принуждавал да проституират там. Полицията открила 12 българки, докарани в Испания от него, при хайка в заведението "Малибу" в град Лорка. За останалите четирима членове на бандата прокурорът иска по 3,9 години затвор.

Владимир Илчев бе арестуван на 14 май 2003 г. в морския курорт Рокетас де Мар край Алмерия. Той бе задържан в бар "Мун лайт". Заедно с него бяха арестувани още няколко българи. Всички обаче бяха освободени по-късно. Групата бе заподозряна в трафик на жени. Синът на Станимир Илчев прекара един месец в затвора "Ел Асебуче" в Алмерия, след което бе пуснат под гаранция. Чак до 2005 г. не му бе разрешено да напусне Испания и той живя в българското посолство в Мадрид. След това заради проточването на делото му бе позволено да се прибере в България. 

Официално българките, дошли в Испания заедно с Илчев-младши, били танцьорки. Властите в иберийското кралство обаче подозират, че всъщност става дума за проститутки. Те смятат, че сънародничките ни били вкарани лесно с измама в Испания, тъй като по онова време визите за български граждани за страните от ЕС вече бяха отпаднали. Единственото ограничение бе, че нашенци можеха да прекарват най-много по 90 дни в рамките на шест месеца на територията на Евросъюза. Те нямаха право и да работят в ЕС, без да имат виза, издадена след предварително сключен договор. 

"Владимир няма да прави коментар по въпроса, преди да е уведомен официално от съда в Алмерия. Той е напълно невинен", заяви за "24 часа" от Брюксел баща му, евродепутатът Станимир Илчев. "Ако ще има процес, това е нещо, което чакаме повече от 7 години. Нашето семейство сътрудничи по своя инициатива със следствието в Испания. Благодарение на това там научиха, че синът ми не е руснак, за какъвто го смятаха. Владимир замина за Испания като служител на фирма ФСО. (Тя е собственост на Лиляна и Камен Червенякови. Камен е племенник на Младен Червеняков, правосъден министър в кабинета на Жан Виденов). Пътуването през 2003 г. до Испания бе по проект на ФСО, консултирано лично от г-жа Валентина Серафимова от Министерството на икономиката, отговаряща за връзките между България и Испания. Проектът бе за сътрудничество между фирми от двете страни в развлекателния бизнес. Синът ми замина за Испания с командировъчно, издадено от същата фирма, в качеството си на преводач като човек, владеещ отлично испански език", добави Станимир Илчев. "Мое лично разследване установи, че има умишлен опит за лъжесвидетелстване срещу Владимир от страна на български гражданин. Аз много добре знам кой е този човек", завърши евродепутатът.