Искат забрана роднини и бизнесмени да са сътрудници на депутати
Искат забрана роднини и бизнесмени да са сътрудници на депутати / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Искат забрана роднини и бизнесмени да са сътрудници на депутати
32776
Искат забрана роднини и бизнесмени да са сътрудници на депутати
  • Искат забрана роднини и бизнесмени да са сътрудници на депутати

Да се забрани роднини да бъдат сътрудници на депутати, предложи Борислав Цеков от Института за модерна политика в коментар пред Дарик за оповестения от парламента списък с нещатни сътрудници на народните представители. По думите на Цеков, с оглед имената от публикувания в петък на сайта НС списък, е нужно да се забрани и бивши съдружници на депутати, както и управители на фирми, да имат достъп до парламента като сътрудници заради потенциален конфликт на интереси. Това според Цеков може да стане с промяна в правилника за работа на депутатите.

Борислав Цеков поздрави председателя на НС Цецка Цачева за предприетата стъпка да станат публично известни имената на сътрудниците, както самият Цеков настоя в ефира на Дарик в края на юли. Тогава се разрази скандал заради това, че заловеният при операция "Килърите" Петър Стоянов-Вожда се оказа и бивш нещатен съветник на образователната комисия в парламента.

От списъка, качен на страницата на НС, е видно, че съветник на транспортната комисия, оглавявана от Иван Вълков от ГЕРБ, е бизнесменът Миролюб Столарски, собственик на няколко фирми, сред които автобусната "Карат-С".

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров пък е назначил дългогодишния си бизнес партньор в "Симеон 2", "Табак трейдинг партнърс" и "Елеонора транс" Славян Теофилов.

След като се разбра, че на сайта на парламента ще има списък с нещатните сътрудници, някои депутати са се отказали от помощта на свои роднини.

Трима избраници вече няма да ползват услугите на синовете си - Валентин Микев от ГЕРБ, Рамадан Аталай от ДПС, а също и колегата му Янко Янков. Независимият Марио Тагарински вече няма да се допитва до племенника си.

Даниел Георгиев от ГЕРБ е запазил като сътрудник баща си Георги Георгиев - кмет на Ботевград. Огнян Пейчев от "Атака" запазва пропуска за парламента на сина си Антон. Дарин Матов от РЗС пак ще се допитва до сестра си Маргарита.

Въпрос на морала на всеки отделен народен представител е да реши какви сътрудници ще има, лаконично коментираха пред Дарик депутати от ГЕРБ. По думите им, при дискусията около проекта за етичен кодекс трябва да се реши и този въпрос, той, обаче, засега е блокиран. Очаква се до следващата седмица управляващите да създадат временна комисия, която да доработи вече готовия проект на Димо Гяуров от Синята коалиция.