Искат санкции за собствениците на имоти, приютили боеве с кучета
Искат санкции за собствениците на имоти, приютили боеве с кучета / снимка: Impact Press Group
Искат санкции за собствениците на имоти, приютили боеве с кучета
38588
Искат санкции за собствениците на имоти, приютили боеве с кучета
  • Искат санкции за собствениците на имоти, приютили боеве с кучета

Да бъдат санкционирани и собствениците на имотите, където се организират боеве с кучета, ще предложи между двете четения на поправките в Наказателния кодекс депутатът от БСП Мая Манолова.

Народното събрание обсъди два законопроекта за изменения в кодекса - единият на БСП, другият на Министерския съвет, които предвиждат затвор за особена жестокост към животните.

„Един казус: магарето на бай Иван или бай Хасан. Отказва да тегли каруцата. Бай Иван или бай Хасан използва остена и или пръчката. Ще вкараме ли бай Иван или бай Хасан в затвора или ще помолим магарето да бъде така добро да си изпълнява задълженията за да не го ръчкат с остена. Бъдете по прецизни”, обърна се Емил Димитров от ГЕРБ.

„Ще ви оставя сам да си блъскате главата над казуса с магарето, защото не това е предмета на днешния дебат”, отговори му Мая Манолова от левицата. „Става дума за един законопроект, който ще наказва тези, които умишлено проявяват жестокост към животни. Които ги осакатяват, нараняват или убиват. И вие като собственик на кучета би следвало по-добре от мен да разбирате необходимостта от подобна нормативна уредба”, уточни тя.

Очаква се дискусията по поправките в НК да продължи и в четвъртък, когато ще се гласуват и двата проекта.