/ dariknews.archive
В страната няма норма как да бъде експлоатирана всяка система
96335
В страната няма норма как да бъде експлоатирана всяка система
  • В страната няма норма как да бъде експлоатирана всяка система
В страната няма норма, която да изисква как да бъде експлоатирана всяка една система. Това коментира председателят на Държавната агенцияЕлектронно управление“ Атанас Темелков, който ще даде начало на кръгла маса на тема „Електронно управление и интернет на нещата“.
 
В момента няма изисквания за сигурността на определи системи, които управляват цели системи, коментира Темелков и допълни: "Например в здравеопазването, няма изискване как тези системи да бъдат поддържани във времето, така че това е едно от сериозните направления, по които смятаме, че трябва да бъде извършена определена дейност в следващите няколко години".
 
Темелков допълни, че администрацията трябва бъде дигитална, но и да се промени така че административният натиск върху гражданите да бъде променен. "Направихме скоро едно проучване, по-точно преглед на законодателството и се оказа, че от около четиристотин шейсет и няколко закона, действащи в момента и различни други документи в около 57% от тези закони се споменават или се касаят теми, свързани с електронното управление. Тоест във всеки един от тези закони трябва да бъде направен преглед, да бъде проверен, да бъде прочетен отново и там, където се налага, да бъде направено някакво изменение", обясни Темелков.
 
Председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ подчерта, че прегледът на законодателството трябва да бъде приоритет.