Искат криминализиране на нерегламентираните превози
Искат криминализиране на нерегламентираните превози / Дарик архив

Създаване на единен орган под ръководството на МВР за контрол на нарушенията по пътищата обсъдиха автобусни превозвачи на среща с министрите Ивайло Московски, Румяна Бъчварова и Лиляна Павлова и депутати в парламента.

Според министъра на транспорта Ивайло Московски подобен орган е решението на проблема с контрола по пътищата. Той вече е разговарял по този повод с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и с премиера.

200 автобуса блокират центъра на София

По време на дискусията превозвачите посочиха като основни проблеми на бранша неработещата и разбалансирана заради свръхпредлагане на транспортни услуги национална транспортна схема, липсата на методика за заплащане на автогаровите услуги и нерагламентираните превози, които захранват "сивия сектор". Това били и част от причините много от фирмите в транспортния бранш да са на ръба на оцеляването.

Превозвачите предложиха и да се направят промени в законите за автомобилните превози и за движение по пътищата.

На прицел ли са споделените пътувания?

От своя страна министър Ивайло Московски потвърди, че ангажиментите, които е поел пред тях за обновяване и оптимизиране на транспортната схема и ценовите нива на автогарите ще бъдат спазени в срок.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че трябва да се регламентира криминализирането на нерегистрираните превози (сред които и споделеното пътуване), за да може да се осъществява по-ефективен контрол.

Източник: БТА