Искат йодната профилактика при децата да бъде подновена
Искат йодната профилактика при децата да бъде подновена / Sofia Photo Agency, архив
Искат йодната профилактика при децата да бъде подновена
50676
Искат йодната профилактика при децата да бъде подновена
  • Искат йодната профилактика при децата да бъде подновена

Около 30 процента от заболяванията на щитовидната жлеза у нас са вследствие на недостатъчния прием на йод от българите, това съобщи ендокринологът д-р Маргарита Виткина - член на организацията „Йодис център".

Според нея йодната профилактика при децата в училище трябва да бъде подновена, както и да се обърне по-сериозно внимание на бременните. При тях йодният дефицит се покачва значително. Специалистите препоръчват да пием и вода, обогатена с йод.

Няма точна статистика какъв процент от заболяванията в страната са предизвикани от липсата на йод в организма, посочи Виткина. Тя уточни, че по неофициални данни между 3 и 5 процента от българите страдат от болести на щитовидната жлеза, което се свързва с някакъв вид йоден дефицит: „Най-вероятно състоянието леко се е влошило в сравнение с 1995 година, когато около 23% са със заболяване от йоден недоимък".

1,5 милиарда от населението в света боледува, вследствие на липсата на профилактика с йодни препарати, отчитат специалистите. Лекарите препоръчват да пием вода, обогатена с йод, за да се предпазваме. За децата до 10 години средната доза е една чаена лъжичка от тази вода, а за възрастните и бременните жени е две чаени лъжички.

Като цяло приемът на йод се измерва в микрограмове и не бива да надвишава определени стойности, в зависимост от възрастта.

„Обичайната доза за деца до три години е между 70 и 100 микрограма. До 14-годишна възраст - 150-200 микрограма, това е и за възрастните хора. Докато за бременните е 200-250 микрограма", обясни д-р Маргарита Виткина.

При бременните се налага по-често следене на йодния дефицит, тъй като липсата на йод може да доведе до аборт или раждане на дете с умствена изостаналост, твърдят специалистите.