Искат 30 години затвор за убиеца на Вероника
Искат 30 години затвор за убиеца на Вероника / снимка: DarikNews.bg, архив

30 години затвор при строг режим за убиеца на студентката Вероника поиска държавното обвинение във Велико Търново. Окръжният прокурор Цани Попов уточни, че ако делото не се гледаше по съкратената процедура, би пледирал за най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна.

Според прокурора е доказано по безспорен и категоричен начин, че Илиян Здравков е извършител на жестокото убийство на момичето, станало на 28 февруари тази година край жп гарата във Велико Търново.

Като единствено смекчаващо вината обстоятелство обвинителят посочи пълното съдействие, което е оказал на разследващите подсъдимият. По думите му обаче предишните осъждания на 40-годишния рецидивист не са го превъзпитали и той е превърнал извършването на престъпления в начин на живот.

„Убийството на Вероника е изключително тежко и считам, че каквото и наказание да бъде наложено на подсъдимия, то ще бъде малко", заключи прокурор Попов.

Защитата на родителите на Вероника в лицето на адвокат Лили Матева също пледира за възможно най-тежкото наказание, което може да се постанови при реда на съкратената процедура, а именно - 30 години лишаване от свобода.

Служебният адвокат на Илиян Здравков пък поиска присъда от 20 години затвор, като подчерта, че Здравков искрено е съжалил за своето деяние. Самият подсъдим каза в съдебната зала, че не може да погледне в очите близките на Вероника и че не е искал да извърши стореното.

„Искам опрощение от тези хора, много съжалявам. Дайте ми присъдата, която те искат", заяви Здравков, но след това добави: „Това ще ми даде един урок и - ако има възможност за по-малка присъда...".

Майката и бащата на Вероника по-рано днес коментираха пред журналисти, че не вярват на думите за съжаление на Здравков и според тях това е трик, за да избегне най-тежката присъда. Трайчо и Надя Трайкови бяха конституирани като частни обвинители. Те предявиха граждански искове за 200 000 лв. кръвнина.

Великотърновския окръжен съд даде ход на процеса срещу Илиян Здравков, като реши делото да се гледа по съкратената процедура. Такава възможност е предвидена в Наказателния кодекс, ако подсъдимият признае вината си, какъвто е и случаят с 40-годишният Здравков.

Съдът счете, че неговите самопризнания отговарят на събраните доказателства. Близо час окръжният прокурор Цани Попов чете обвинителния акт срещу подсъдимия. Процесът продължи с показване на тричасов видеоматериал на следствен експеримент с участието на Илиян Здравков и разследващи и с предявяване на веществени доказателства.

Тричленният съдебен състав ще излезе с присъда срещу рецидивиста утре в 11,00 ч., тъй като до късно днес продължиха пледоариите на страните по делото.