Искаме от ЕС политика за намаляване смъртността по пътищата
Искаме от ЕС политика за намаляване смъртността по пътищата / снимка: Sofia Photo Agency

Петима комисари в Европейската комисия, сред които и Меглена Кунева, вече са ангажирани с предложението на България за унифицирането на зарядните за мобилни телефони. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси.

Друго предложение, което според Паси България трябва да отправи към Европейската комисия, това е за въвеждане от страна на ЕС на допустими отклонения от средния за Съюза брой на произшествия и жертви на пътищата. Броят на убитите у нас е средно с 4,2 пъти повече отколкото е средното за Европейския съюз, което ще рече над 52 000 убити и 318 000 ранени при катастрофи по българските пътища.

Всяка страна членка има право да поиска законодателство, което решава проблем, който е много остър именно за тази страна членка, отбеляза Соломон Паси. В Европейския съюз по думите му няма обща политика по транспорта. Идеята за предложението той аргументира с факта, че през целия период на преговорите у нас се е създал рефлекс важните приоритети да идват от Брюксел. Това, което не идва от Брюксел, или не е важно или не е спешно, коментира председателят на парламентарната комисия по външна политика.

Цялото интервю със Соломон Паси чуйте в прикачения звуков файл.