Ирена Кръстева определи репортажа на ARTE като поръчков
Ирена Кръстева определи репортажа на ARTE като поръчков / снимка: БГНЕС, архив

Ирена Кръстева отхвърли напълно всички твърдения в журналистическия материал на ARTE и се обяви срещу „манипулацията, грубото изопачаване на истината и преднамереността" на телевизионния репортаж със заглавие „България: Самотна борба с корупцията". Видеото бе излъчено по френско-германския телевизионен канал в петък вечерта.

В репортажа се разказва, че екипът на ARTE, в който е имало и българин, е бил подложен на проверки от полицията при опита си да снима имоти, за които журналистическо разследване на Николай Стайков от преди няколко месеца твърди, че са собственост на Делян Пеевски.

„Подобна „журналистика" не отговаря на каквито и да е стандарти за обективност и морал, като недвусмислено показва поръчковия си характер. Още по-жалко е, че подобна журналистика се използва от европейски телевизионен канал, излъчван в държави, които винаги са претендирали за независима журналистика и висок медиен морал", се казва в изявлението на Ирена Кръстева.

„Изложените в репортажа твърдения относно българския народен представител Делян Пеевски не отговарят на истината и не са подкрепени с нито един обективен факт, като на същия не е предоставено и дължащото му се в случая според журналистическите стандарти право на отговор. Направените инсинуации за „лично облагодетелстване", „незаконност", „политическа аморалност" и „връзки с организираната престъпност" имат единствено за цел да оклеветят своя адресат и грубо да манипулират общественото съзнание", се казва още в изявлението на изпълнителния директор на „Нова Българска Медийна Група Холдинг".

„Твърденията за притежаваните от Делян Пеевски множество „мними" имоти също не отговарят на истината. Нито аз, нито моят син Делян Пеевски сме собственици и на заснетия в излъчения репортаж хотел, което лесно може да бъде проверено в Службата по вписванията, ако някои от участниците в репортажа си бе направил това усилие, но явно установяването на истината не е целта на репортажа. Отделно от това, аз съм изряден данъкоплатец, като съм декларирала надлежно всичките свои (или на търговските дружества, в които участвам) доходи и собствености, а като издател на вестници многократно съм декларирала пълната прозрачност на собствеността на притежаваните от мен дружества издатели", твърди Ирена Кръстева.

В събота пред „Дневник" обаче Цветлин Йовчев заяви следното: „Не са съвсем така нещата, както са представени. Частната фирма, която охранява депутата от ДПС Делян Пеевски, подава два сигнала до 112 и до районното полицейско управление, че лица снимат пътя, подходите и имотите на лицето. Действията на МВР се изчерпват с проверка по сигнала и само дотам. Не са предоставяли информации на Пеевски или на когото и да е било. Оттам нататък вече са инсинуации", припомня бТВ.

„Подобни поръчкови материали, както и каквито и да са други преднамерени атаки спрямо мен или моето семейство, няма да спрат издаваните от мен вестници да отразяват обективно обществената и политическата реалност в страната, като същите ще продължат да изобличават в своите журналистически разследвания всеки, който действа в нарушение на законността, както ще информираме своите читатели точно и почтено, както повелява журналистическия ни дълг.

Като гражданин, вярващ в държавността и почитащ държавните институции, заявявам, че занапред ще се обръщам единствено към тях и в рамките на техните законови правомощия ще търся защита на своите нарушени права, като повече няма да отговарям на подобни поръчкови медийни изяви", завършва майката на Пеевски.