Готви се заговор срещу българската държавност. Това предупреди вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, след като откри празничната програма за Деня на Африка пред Народния театър.

"Вярвах, в това, което Мария Габриел и акад. Николай Денков говориха, че се мисли за стабилно правителство. Големият отсъстващ са българските граждани - не се говори за бюджет, за доходи, за инфлация. Много внимателно трябва да бъдат анализирани посланията на Кирил Петков и Асен Василев. Прави чест на г-н Денков, че не се намесва в този разговор", коментира

Йотова подчерта, че намесата на имената на водещи европейски политици не води до нищо добро за България. "Държавността се руши по безпрецедентен начин. Какво означава да уволниш законно или незаконно, с кървави подписи на министри отсега, какво означава това да обсъждаш по този безпардонен начин президентската институция?".

Вицепрезидентът добави, че "една седмица сме живели с трудния политически компромис, а именно ротационно правителство, но се оказва, че това е фасадата, зад която са се скрили тези истински намерения”.

"Познавам добре европейските нрави. Не смятам да се чувам с Урсула фон дер Лайен, нито с Шарл Мишел, нито с когото и да е било друг. България си има институциите, с които се явява на международната сцена. Такива частни разговори - както казва г-н Петков "дъжд от телефонни обаждания" - не водят до нищо добро, защото се правят зад гърба и на българските институции, и на българския народ".

Тя допълни, че не може да предвиди кога и дали служебният кабинет ще внесе Бюджет.

"Президентът много стриктно спазва конституционната процедура. Кога и как ще даде мандата е изцяло в неговите правомощия. Аз задавам реторичния въпрос: Кой се страхува от това, че мандата не беше даден първите 24 часа", попита вицепрезидентът.

 
БГНЕС