Инвестирането в семейството е политика
Инвестирането в семейството е политика / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Международната организация за социално развитие SOS Children's Villages International публикува доклад по повод Световния ден на семейството - 15 май. Инвестирането в семейството е по-скоро политика, отколкото икономически мерки, се казва в доклада, озаглавен „Фокус върху семейството 2012”.

Изследването поставя акцент върху пет тревожни за семействата области в глобален аспект и върху това как те могат да бъдат подобрени в рамките на 2013 и следващите години. Документът е базиран на изследване, проведено в 87 страни от пет континента.

Острата икономическа криза през последните години оказа сериозно въздействие върху възможностите на родителите в различни региони на света да осигуряват добра грижа за децата си. Докладът откроява засилените процеси на обедняване, безработицата и миграцията, липсата на подходящо здравеопазване, слабата образователна система,  насилието, неглижирането и експлоатацията като главни фактори, засягащи не само тези, които са изпитвали затруднения преди кризата, но и много семейства, които са изпаднали в трудна ситуация за първи път поради влошената икономическа обстановка.

Подобрение би могло да последва в резултат на конкретни действия: държавите трябва  да действат съобразно съществуващото законодателство, ориентирано към семейството; да подкрепят родители и приемни семейства в отглеждането на децата им; да достигнат до социално изолираните чрез услуги в общността. Важно е семействата да бъдат подкрепяни чрез наемане на работа и справедливо заплащане, за да не се налага  да търсят работа в чужбина, и за да могат семействата да остават заедно. Трябва да има по-голяма подкрепа на инициативи, свързани с превантивно здравеопазване, семейно планиране и здравно образование. Много е важно да се подобри качеството на училищното обучение и да се намали броят на отпадналите от образователната система ученици. Държавите трябва да стимулират развитието на мрежи в различните общности за подкрепа на бедни и изолирани семейства.

Инвестирането в семейството е политика
netinfo


Тъй като SOS Детски селища твърдо вярва, че грижовното семейство е възможно най-добрата среда за едно дете, най-важният фокус в програмите на международната организация за развитие на детето е укрепване на различните форми на семейна среда, осигуряващи грижи за деца. SOS Детски селища разработва различни мерки в подкрепа на децата, за да не загубят грижата на семейството си поради причини като финансови затруднения, стрес или социална маргинализация.

Сдружение SOS Детски селища България, редовен член на SOS Children's Villages International, в момента осигурява качествена грижа за 716 деца чрез своите програми, реализиращи се в двете SOS детски селища (Трявна и Дрен), четирите SOS младежки дома (София и Велико Търново) и четирите Центъра за семейно консултиране и подкрепа (София, Велико Търново, Габрово, Радомир).

„Фокус върху семейството 2012” показва много ясно, че все още трябва много да се работи по посока подобряване положението на децата и провъзгласеният от ООН Международен ден на семейството - 15 май е един хубав повод да обърнем внимание върху необходимостта от незабавни конкретни действия в тази насока”, казва Пламен Стоянов, национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България. (БТА)

Докладът може да бъде прочетен ТУК