Докато страната е в извънредно положение, край Царево се строи интензивно. 23 еднофамилни къщички, застроени на метри от морето, се оказват законни. Общински съветници и еколози обаче твърдят, че изсичането на гората е нелегално, съобщи NOVA.

За изсичането на боровите насаждения и заливането с бетон сигализираха екозоли още през януари миналата година. За срок от две години на мястото трябва да бъде изградено малко селище с 23 еднофамилни къщички. Оказа се обаче, че инвеститорът притежава разрешително както от Регионалната инспекция по околна среда, така и от Инспекцията по строителен контрол. Според общински съветници обаче строителното разрешително било старо и не отговаряло на новите нормативни уредби.

Дават на концесия Малкия плаж в Лозенец

„Трябва да има комуникации, които са с акт 16, и то - законни комуникации. Такива няма защото няма общ усторйствен план в района и няма как канализацията да има документи“, заяви общинския съветник Емил Пейчев.

„По чисто административен път има „вратички“. Има начини това да стане законно. По-важното и по-ценното за тази гора е, че се намира на първа линия покрай морето“, смята лесовъдът инж. Владимир Димитров.

Според еколози, въпреки всички уредени разрешителни за изграждането на комплекса, той е в противорачие със закона за устройството на черноморското крайбрежие. „Регионалната инспекция е преценила, че няма нужда от доклад по оценка на въздействието на околната среда, но това което на нас ни прави впечетление и всъщност основният проблем е, че няма екологична оценка“, посочва екологът Радостина Ценова.

КПКОНПИ разследва съветник в Царево

Според наредба в Община Царево, за всяко отсечено дърво нарушителят може да бъде глобен 500 лева. Това разгневи допълнително общинските съветници.

„На моето заитване колко дървета са отсечени и колко е глобата той ми отговори, че са 56 броя. По моя преценка дърветата са около 300 броя. Аз няма да се спра дотук и ще подам сигнал до главния прокурор“, каза Емил Пейчев.

В документацията на инвеститора пък било упоменато, че той ще се погрижи да озелени и залеси част от изсечените дървета. Кметът на Царево Георги Лапчев не бе открит за коментар, коментар заради спазване на карантината отказаха и от Регионалната дирекция по горите. А строителните работи ще приключат до октомври, когато над къмпинг „Арапя“ вместо гора ще има напълно нов комплекс.
NOVA