/ БГНЕС
„Институтът за пътна безопасност“ прави собствено разследване
98611
„Институтът за пътна безопасност“ прави собствено разследване
  • „Институтът за пътна безопасност“ прави собствено разследване
Независимо разследване на причините за катастрофата в Своге ще направи работна група на „Института за пътна безопасност“ заяви за Дарик Богдан Милчев, който е член на Управителния съвет на организацията. Ден преди инцидента институтът разпространи становище за лошото състояние и дефектите по пътя София-Своге-Мездра. Радикално трябва да се промени начинът на управление на пътната безопасност в България, каза още Милчев и добави, че в телефонен разговор е получил уверения от премиера, че днес ще се вземат такива решения.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК
 
"Експерти от Института за пътна безопасност днес сформираме работна група, начело с Диана Русинова - брилянтен експерт, и ще извършим собствено разследване и обследване на причините за катастрофата. Но не искайте на другия ден ние да кажем каква е причината за самото произшествие. Що се касае до пътя, той е в опасно състояние, по него има камъни, дървета, храсти, оградни и предпазни съоръжения са счупени и липсващи, асфалтовата настилка е изронена на места. Всичко това ние сме заснели и документирали и сме уведомили министъра на регионалното развитие", каза Милчев.

Ужасът край Своге в снимки

По думите му такива проблеми има в цялата ни страна: "Затова е необходим сериозен експертен орган, който да направи преглед не само върху пътя, а върху цялата система за управление. Имаме огромни проблеми в образованието, в обучението... Имаме проблеми във всички аспекти на пътната безопасност. Ако пипнем само едно, няма да се получи. Трябва да се пипне отвсякъде! В момента няма такава институция, която да промени целия този модел. Моделът на споделената отговорност - 11 институции и всяка да отговаря, но нито една да не носи общата отговорност - не работи. Необходимо е експертно управление и когато има сериозни кризи като тази проблемите да се дискутират, да се показват от държавните експерти, а не от политически лица, които ги замазват. Трябва да се създаде, както в Европа, експертен орган, който носи общата отговорност, да стои най-отгоре и да бъде пряко подчинен на Министерски съвет и да изготви първо устойчиво законодателство". 

Министерството на вътрешните работи е отворило телефонна линия, на която близки на пострадалите могат да получат повече информация  - 02 982 50 39.