Институциите трябва да застанат зад най-достойния кандидат за КС
Институциите трябва да застанат зад най-достойния кандидат за КС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Институциите трябва да застанат зад най-достойния кандидат за КС
59270
Институциите трябва да застанат зад най-достойния кандидат за КС
  • Институциите трябва да застанат зад най-достойния кандидат за КС

Институциите трябва да застанат зад най-достойния кандидат за конституционен съдия при прозрачна процедура, а не под масата. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на седмата среща на бизнеса с правителството. Плевнелиев настоя за предсказуема среда и прозрачност при всички държавни действия, като темата за осуетената от него клетва на Венета Марковска бе повдигната от самия президент.

След като разкритикува държавата за решението да се въведе такса за достъп до мрежата на възобновяемите източници и заяви, че не се гордее с това решение, Плевнелиев избра да даде като друг пример за непредсказуемост именно казуса в съдебната власт.

„Решенията, които бяха взети в средата на тази година на държавно ниво, не бяха добрия пример за прогнозируемост, което да даде шанс на бизнеса да планира дългосрочно. Това не е добър пример. Лично аз като президент не се гордея с това, което се случва. Никога не е добре за бизнеса, когато в последния момент взимаме решения. Това е пример, с който не можем да се гордеем, но нека от тези примери се учим. И нека да разберем колко е важно, че понякога прозрачност, процедури, перфектни, това се отнася и в съдебната система. Всичко е много добре, но по-важно е да взимаме правилните решения и достойните хора да бъдат на добрите позиции а най-важното е да бъде прогнозируеми в това си намерение. Най-прозрачни процедури, обаче накрая Марковска отива в Конституционния съд. Това не е прогнозируемо и обратното. Аз искам да сме прогнозируеми. Достойният кандидат трябва да може да получи шанс, институциите трябва да застанат зад него, и не в последния момент, и не под масата”, коментира държавният глава.

По-късно пред журналисти Плевнелиев отказа да коментира и избора на главен прокурор. Президентът заяви, че следи внимателно изявите на тримата кандидати за поста и ще каже собственото си мнение, „когато му дойде времето”.