Инспекторатът към ВСС предложи Мирослава Тодорова за наказание заради делото Маникатов
Инспекторатът към ВСС предложи Мирослава Тодорова за наказание заради делото Маникатов / снимка: БГНЕС, архив

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е предложил съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС) да бъде наказана със "забележка" заради забавени мотиви към 8-годишната присъда на "емблематичния наркобос" Васил Маникатов. Докладът на съдебните ревизори бе включен в дневния ред на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава на сайта си списание „Правен свят".

На 16 февруари ВСС възложи на инспектората да проведи хода и организацията по въпросното дело в съдебна фаза. Проверката бе възложена, след като в някои медии излязоха публикации за забавените мотиви.

ИВСС е установил, че няма забавяне при самото разглеждане на делото. Но мотивите са били изготвени 2 години и пет месеца след произнасяне на присъдата. Междувременно Васил Маникатов е бил освободен по-рано от затвора, защото от деветгодишната му присъда по друго дело е било приспаднато времето на предварителния арест, както и работни дни от 1 година, 11 месеца и 13 дни.

Излизането на Маникатов от затвора стана повод вътрешният министър Цветан Цветанов да обвини съдия Тодорова в "обвързаност" с организираната престъпност. Заради тези му думи съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветанов, чието първо заседание е насрочено за утре в Пловдивския районен съд.

На днешното заседание ВСС е приобщил доклада от проверката на инспектората към вече образуваното дисциплинарно производство срещу съдия Тодорова за забавени мотиви по други две дела.

По дело за отвличане мотивите са били изготвени с 4 години и осем месеца забавяне, заради което се е стигнало до прекратяване на делото от САС поради изтичане на давността. А по дело за убийство, при което подсъдимият е оправдан, мотивите са били забавени с 4 години.