Информационна система ще свързва кръвните центрове в страната
Информационна система ще свързва кръвните центрове в страната / снимка: DarikNews.bg, Габрово
Информационна система ще свързва кръвните центрове в страната
66092
Информационна система ще свързва кръвните центрове в страната
  • Информационна система ще свързва кръвните центрове в страната

Информационна система ще свързва всички кръвни центрове в страната, Това стана ясно от изявление на здравния министър Таня Андреева в Габрово.

„Това трябва да се случи бързо, вероятно до следващата година, изграждането зависи от IT-специалистите, но аз мога да гарантирам, че разсрочването във времето ще бъде само дотолкова, доколкото го изисква техническата работа”, коментира д-р Андреева.

Няма решение, нито политическо, нито на екипа на Министерство на здравеопазването, за промяна размера на здравната вноска, заяви още Таня Андреева. „Ще водя разговори с министъра на финансите, за да се предприемат стъпки НАП да влезе във функциите си и да събере здравните вноски. Министерството на здравеопазването не е бирник на държавата, това касае НАП и Здравната каса”, изтъкна Андреева пред журналисти.

Промените в ръководствата на болниците не са масови, коментира още тя. „Лично мое мнение е, че екипите трябва да се обновяват на определено време, с оглед на контролът, който съветите на директорите упражняват”, каза Андреева.

Министърът е категорична, че няма политически подход при назначаване на кадрите. „Недейте да търсите политически момент, защото такъв просто няма. Мога да изредя болници, където не са правени промени, а назначенията са от времето на ГЕРБ”, коментира Таня Андреева и даде като примери Александровска болница, УМБАЛ-Пловдив и Майчин дом в София.

Министърът на здравеопазването преряза лентата на Отделение по клинична патология в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” в габровската болница. Д-р Андреева разгледа отделенията по хирургия, ортопедия и травматология, акушеро-гинекологичното отделение и неонатология, част от които са ремонтирани или в тях текат ремонти.

Още новини от Габрово