Полярниците ни се завърнаха у дома
Инфарктна антарктическа експедиция, но все пак с успешен край. Това се случи на шестимата ни полярници тази година. 

Участниците в 29-та Национална антарктическа експедиция се завръщат

Първо експедицията беше на път да пропадне, заради COVID-19, а на финала й - учените бяха на косъм от това да останат блокирани на ледения континент и да посрещнат суровата антарктическа зима там, предава NOVA.

Шестима българи прекосиха общо 26 хиляди километра до Ледения континент и обратно. А у дома бяха посрещнати както традицията повелява - с хляб и сол. Но заради пандемията - опаковани в кутийка.

В края на януари - с месец закъснение полярниците се отправят към Антарктида. За пръв път от 29 години насам доайенът на полярните експедиции професор Христо Пимпирев не е с тях - като предпазна мярка заради вируса.

„Аз предпочитах да бъда с тях - за мен беше много по-тежко да бъда тук, да ги мисля”, споделя той. И все пак потеглят. На остров Ливингстън стигат месец по-късно. Заразата обхваща част от екипажа на чилийския кораб, с който пътували. Българският екип не е засегнат, но остава под карантина.

„След като ни казаха на 14-тия ден, че няма да продължим - беше доста смущаващо за нас всички и леко паднахме духом”, заяви Йордан Тодоров, командир на базата на о-в Ливингстън.

Първата полярна експедиция под знака на COVID-19 поставя голям въпрос - работи ли и на Антарктида рецептата срещу коронавируса: дистанция, дезинфекция и дисциплина?

„Конкретно на острова тези правила не се спазваха и не работеха. Изолирането на пациенти - имахме готовност да го направим, за щастие не се наложи”, посочва д-р Атанас Пелтеков.

Проф. Пимпирев: Изстрадалата антарктическа експедиция завърши успешно (ВИДЕО)

А в края на експедицията се изправиха пред нов проблем - чилийския ледоразбивач, който трябваше да ги прибере, беше поставен под карантина. Което направи реална опасността българите да не могат да си тръгнат и да се изправят очи в очи с екстремната полярна зима.

„Хранителните продукти почнаха да привършват, горивото също”, заяви професор Пимпирев. Българите предприемат рисков преход към испанската база, за да си набавят хранителни продукти, докато чакат помощ.

Тя все пак идва, когато до тях стига военен кораб, който ги откарва до съседен остров, за да хванат последния самолет. Обратно на родна земя, българските полярници вече гледат с надежда към юбилейната 30-та антарктическа експедиция.

„Аз лично се надявам да имаме нормален сезон, но това не може да се каже - просто разчитаме този от горе да бъде с нас”, споделя професор Пимпирев.
nova.bg