Инцидент в Габровница в Павел Баня
Инцидент в Габровница в Павел Баня / netinfo

Промишлен инцидент е възникнал снощи около 21.30 часа в сушилното отделение на дървопреработвателния завод “Габровница-АД в казанлъшкото село Горно Сахране.

Информация за това е подадена в противопожарната служба на град Павел баня от работниците в отделението.

Главен инспектор Минчо Минчев, от РСПАБ-Павел баня потвърди за инцидента и уточни, че на мястото на произшествието е изпратен един противопожарен автомобил и двама огнеборци. Те потушили пожара, възникнал в димоотводните тръби, отвеждащи вредните газове и емисии в скрубера /специална пречиствателна тръба- комин/ на сушилното. Според него инцидентът е вследствие на недобро почистване на тръбите, а не се касае за технологична неизправност. Минчев уточни също, че това не е първият такъв инцидент в сушилното отделение на предприятието, закупено преди няколко години от турския холдинг “Кастамону”.

За случилото се веднага е бил уведомен и прокуристът на турската фабрика Ергин Тьорен. Щети и пострадали при инцидента няма.

Работници от нощната смяна на “Габровница” уточниха за “Дарик”, че в сушилното отделение на предприятието, където се изсушава по специална технология добитата дървесина, температурите в силозите достигат от порядъка на 900-1000 градуса.

Непосредствено преди запалването на димоотводните тръби работещите в сушилното отделение чули взрив, след което в тръбите възникнал и самия пожар. В кметството на община Павел баня, към която е Горно Сахране и намиращия се на негова територия завод да дървесина нямаха информация за инцидента.