Имунизират бебетата срещу Хепатит B с дарени ваксини
Имунизират бебетата срещу Хепатит B с дарени ваксини / снимка: Sofia Photo Agency
Имунизират бебетата срещу Хепатит B с дарени ваксини
31219
Имунизират бебетата срещу Хепатит B с дарени ваксини
  • Имунизират бебетата срещу Хепатит B с дарени ваксини

От 26 юли всички бебета, които не са имунизирани срещу Хепатит В, ще могат да се ваксинират. Това съобщи за Дарик държавният здравен инспектор доктор Тенчо Тенев. Причината е, че фирмата - производител е направила дарение от 12 000 дози. Заради производствени проблеми и забавяне на обществената поръчка броят на ваксините е достатъчен само за първата имунизация. Ваксината срещу Хепатит В се поставя три пъти.

Задължителният имунизационен календар предвижда първата ваксина да се слага още в родилния дом, втората - месец след раждането и третата - на 6-месечна възраст. След като стана ясно, че има проблем с количествата ваксини от здравно министерство обясниха, че докато проблемът не се реши ще се поставя само първата ваксина. След дарението, обаче всички бебета ще могат да бъдат напълно имунизирани, обяснява доктор Тенчо Тенев:

„Дарението ще дойде в първите дни на следващата седмица и веднага ще бъде разпределено и изпратено чрез РИОКОЗ до общопрактикуващите лекари. Предполагам, че до края на седмицата ще стигне до общопрактикуващите лекари. Може би през по-следващата седмица вече ще започнат да бъдат викани децата за имунизация".

За колко време ще ви стигне тази ваксина? 

Обществената поръчка е обявена преди два дни. Очаквам някъде към началото на втората половина на август да бъде приключена обществената поръчка и да бъде подписан договор с фирмата, която ще ни достави ваксини.

До август ще ви стигнат ли тези 12 000 дози?

Ще направим разпределение, така че да ги използваме най-добре.

Същевременно стана ясно, че отново заради забавяне в обществената поръчка 50 ХИВ- позитивни пациенти са останали без животоподържащо лечение заради липсата на медикаменти.