Има терен, но не и пари за нов затвор в София
Има терен, но не и пари за нов затвор в София / снимка: БГНЕС
Има терен, но не и пари за нов затвор в София
65192
Има терен, но не и пари за нов затвор в София
  • Има терен, но не и пари за нов затвор в София

Необходима е воля от страна на държавата за изграждането на нов затвор в София. Това заяви пред журналисти шефът на дирекция „Изпълнение на наказанията" в Министерство на правосъдието комисар Митко Димитров. По думите му обаче изграждането му струва изключително скъпо. Затвор за около 2000 затворници е на стойност 100 милиона евро. Димитров присъства на откриването на два ремонтирани етажа от болничното помещение на Централния софийски затвор.

Според Димитров идеята за нов затвор все още е актуална, но в последните месеци не е работено по нея именно подари липса на средства.

„Имаме терен, който е обследван. Имаме уверението, че самият терен става за затвор. Намира се край селата Яна и Желява. Теренът е бивше военно поделение, което има инфраструктура, изключително удобно място, извън София. Теренът нямаме пречки да го получим. Ще си го получим и ще си го охраняваме, докато направим евентуално първа копка. За съжаление нямаме финансов ресурс да започнем нещо. Може би ще осигурим финансов ресурс поне да проектираме този нов затвор", добави Димитров.

Общо 12 са реновираните стаи на двата ремонтирани етажа на болничното крило в Софийския затвор. По думите на комисар Димитров празни места в болницата на затвора няма.

„Направен е основен ремонт на два етажа, като са отремонтирани изцяло тоалетните, нова настилка, нови консумативи по отношение на инвентар, както и отделни помещения за настаняване на лица със специфични увреждания. Като се има предвид, че имаме около 10 000 лишени от свобода, при наличие на две болници за активно лечение на лишените от свобода, няма момент, в който да има празни легла", каза още комисар Митко Димитров.

За последно ремонт на болницата в затвора е правен през 2005-а година. Тази година той се извършва изцяло с държавни средства на обща стойност 40 000 лева.