Има пет досъдебни производства срещу проститутки и травестити
Има пет досъдебни производства срещу проститутки и травестити / netinfo

Пет досъдебни производства са образувани от началото на годината срещу проститутки и травестити, които нарушават обществения ред в близост до сградата на Министерството на земеделието и горите. Това обяви министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на парламентарния контрол.

Три от тези пет досъдебни производства са предадени на Софийската районна прокуратура, уточни Петков. През миналата година са образувани 11 досъдебни производства и всички са предадени на прокуратурата.

По данни на Министерството на вътрешните работи броят на лицата, нарушаващи обществения ред в района на Министерството на земеделието, се променя. При специализирана акция през миналата година са засечени 16 проституиращи лица от женски пол и 39 от мъжки. С подвизаващите се в района са проведени разговори и беседи, многократно са били задържани за 24 часа, съставени са им протоколи с полицейски предупреждения.

Министърът припомни, че е осигурен патрул нощно време в района. Румен Петков заяви, че служителите на МВР нямат негативно отношение към сексуалната ориентация на тези хора, а към факта, че нарушават обществения ред.

Независимият депутат Димитър Абаджиев, на чиито въпрос министърът отговори по време на парламентарния контрол, отбеляза, че през последните две-три седмици се наблюдава спад в изявите на проститутките и травеститите в района на столичния булевард „Христо Ботев”.