Има опасност водата в София да бъде замърсена
Има опасност водата в София да бъде замърсена / netinfo

121 констативни протокола за премахване на постройки и спиране на строителните работи край язовир Искър е издала Дирекцията за национален строителен контрол, съобщиха от ведомството.

Днес бяха публикувани резулатите от проверката на строежите край язовира. Съществува реална опасност водата на София да бъде замърсена, затова от строителния контрол настояват за спешна намеса на министъра на екологията Джевдет Чакъров. Министър Чакъров трябва да се намеси, защото издадените разрешителни за строеж противоречат на нормите за използване на язовира като вододайна зона, е записано още в доклада.

Инспекторите от ДНСК са проверили 118 обекта, при което е установено, че неправилно са възстановени имоти в строго охраняваната зона А. Това е станало заради разминаване в документите на различните служби, къде точно е границата на санитарно-охранителната зона, в която не може да се извършват никакви дейности.

От дирекцията настояват, освен министър Чакъров, за строежите да бъдат сезирани и министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, областният управител и директорът на Басейновата дирекция “Дунавски район”.

В доклада си инспекторите препоръчват спешно да се учредят и да се означат с табели санитарно-охранителните първа и втора зони, за да не се допуска строителство и да се извършва ефективен контрол.

Част от постройките са толкова близо до водата, че има реална опасност от заливане, ако язовира се напълни, категорични са още строителните надзорници. От ведомството вече са поискали да се създаде междуведомствена комисия, която да реши дали да започне ефективното премахване на вече построените сгради в забравените първа и втора зона.

Проверката на строежите започна в средата на миналия месец след сигнал на „Софийска вода” до Дирекция „Архитектура и градоустройство” на Столична община. Водният концесионер сезира общината, че не е в състояние да огради санитарно-охранителната зона заради построените там къщи.