Има ли зверства в затворите у нас?
Има ли зверства в затворите у нас? / Sofia Photo Agency, архив

Насилие между затворници има, но наказани надзиратели за бездействие - не.

Такава е позицията на Mинистерството на правосъдието, два месеца след проверката, дошла в отговор на шокиращи кадри на физическо и сексуално насилие между затворници в "Белене".

Красимира Филипова, зам.-министър на правосъдието, коментира, че „шок и ужас" в българските затвори няма. По думите й кадрите, заснети от самите затворници с нелегално внесени мобилни телефони, съдържат сцени на насилие и за тях има наказани затворници, допълва бТВ. Няма обаче наказани служители.

Затворници с 62 000 лева обезщетения заради мизерни килии

„Случките са в период през 2013 г. По време на престъпленията лицата, които са пострадали, не са се оплакали пред администрацията. Проверката установи още, че 4 месеца по-късно е имало екип на Комитета против изтезанията и са проведени разговори. Оплаквания не са постъпили", посочи тя със заключението, че всичко е в границите на нормалното за места за лишаване от свобода.

За конкретните случаи се е оказало, че няма установени действия или бездействие на надзирателите. Филипова посочи, че броят на работещите в „Белене" е значително намален, въпреки че „това не е оправдание". Такива престъпления се случват и извън решетките, заяви тя.

Екатерина Захариева: Има насилие в затворите и това е недопустимо

По повод мобилните телефони, до които затворниците имат достъп, зам.-министърът коментира, че са направени проверки и е „намалено използването им в местата за лишаване от свобода". По думите й предстои да се направи обществена поръчка за техника, която не само да заглушава сигнала, но и да открива подобни устройства, когато не са включени.