/ БГНЕС, архив
Синдикатите в МВР искат проверки на новите пожарни коли
Има ли проблем с новите пожарни коли в страната?
98551
Има ли проблем с новите пожарни коли в страната?
  • Има ли проблем с новите пожарни коли в страната?
Проверка на новите пожарни коли поискаха от Синдикалната федерация на служителите на МВР. Причината е, че през последната година и половина в България са станали четири инцидента именно с този модел противопожарени автомобили.

Последният случай е само от преди дни. На 17 август противопожарен автомобил се обърна в крайпътно дере в района на Куклен. При инцидента бяха затиснати трима пожарникари. Един от тях загина на място, а другите двама се отърваха с наранявания. Няколко дни по-късно от Синдикалната федерация на служителите на МВР излязоха с отворено писмо, в което искат да бъде направена експертиза дали има технически проблем с новите пожарни коли.
 
Пожарникар загина при пътен инцидент край Куклен

В публикуваното писмо се задава въпросът дали има проблем с над 140 пожарни коли в страната, поясни председателят на Синдикалната федерация Валентин Попов. "За щастие без жертви са другите инциденти. Миналата година има инцидент със същия модел противопожарен автомобил в Германия със загинал пожарникар. Четири инцидента за държава като България с един и същи модел автомобил са твърде много. В коментари в германски медии по онзи случай става дума, че там също е имало и други проблеми с автомобили от този модел. Което води до определени съмнения, на които трябва да се даде отговор", заяви той.
 

БГНЕС, архив


Попов обясни, че от Синдиката имат съмнения, че причината за инцидентите е именно в този модел пожарни автомобили, но все пак е нужно експертно мнение.
 
"Да се огледат много внимателно, добре би било това да стане с участието на външни експерти. Технологичните изискванията, които са дадени при обществената поръчка за тези автомобили, дали са спазени, а и самите тези изисквания може би трябва да бъдат огледани добре. Да се направи една обстойна проверка за състоянието на тези автомобили, мисля, че в България те са над 140. И да се отговори задоволително, повече или по-малко, на въпроса има ли проблем, какъв е той, ако има, и кой носи отговорността за него", поясни Валентин Попов.
 
Синдикатите в МВР искат проверки на зачестилите случаи на инциденти с пожарни коли

Той допълни, че очакват от ГД "Пожарна безопасност" към МВР да бъде направена експертна проверка, извън разследването на прокуратурата, тъй като то не би могло да определи дали има проблем в самия модел автомобили. "Има съмнения за доста висок център на тежестта на този автомобил, което го прави по-податлив на обръщане. Имаме някои доста конкретни оплаквания от колеги, които работят с такива автомобили", призна Попов.
 

БГНЕС, архив


Председателят на Синдиката обясни още, че не знае дали до момента са правени такива обстойни експертизи. Попов допълни, че проверката е в интерес не само на пожарникарите, които работят с тези автомобили, а и на обществото, което разчита на тях. От Синдиката са категорични, че ако не получат отговори или исканията им не бъдат изпълнени в разумно време ще има протести.