Има ли нарушения в Инфекциозна болница в София
Има ли нарушения в Инфекциозна болница в София / netinfo

Резултатите от проверка по документи по случая с лечението на 22-годишната Йоанна Накова в Инфекциозна болница в столицата, показват, че няма извършени нарушения, твърдят специалисти на Националната здравноосигурителна каса.

Това е един много сложен казус. Беше направена проверка и от страна на Министерство на здравеопазването и действително по документи се оказва, че е била извършена пункция. Когато има такъв документ, е много трудно доказуемо обратното. Това каза в „Пропаганда” по Дарик министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски по повод случая с Йоанна Накова.

22-годишната Йоанна Накова постъпва в Инфекциозна болница в столицата през юли. Тя заявява, че е постъпила със заушка, но е записана диагноза менингит, която се плаща по-скъпо от НЗОК. На гърба на Накова е сложена лепенка, която да имитира пункция, а тя твърди, че такава не й е правена.

Аз вярвам на пациентката, но не мога да кажа, че не вярвам на нашите служби, защото те категорично са описали всичко подробно в историята на заболяването. Ако се стигне примерно до съд, вие знаете, че много трудно и те ще могат да вземат точно и правилно решение, каза проф. Гайдарски.

Пред Дарик министърът на здравеопазването обясни още: „При условие че те документират и доказват категорично, че е направена такава процедура, касата може да извърши някаква наказателна процедура, това е в нейните права, защото касата плаща. И ако се стигне до съд, вие виждате колко пъти ние искаме да наложим някъде някакво наказание, там искат някакви документални доказателства. Като стигнем до документалните доказателства, те ги имат, там е работата. Аз съм безпомощен, казвам ви съвсем честно, защото това е работа на касата. Те вземат парите на касата и би следвало ако действително не е извършена такава процедура, да бъдат наказани, но те документално доказват, че са извършили такава процедура”.

Ние се самосезирахме след получената жалба на 23 ноември от Йоанна Накова, беше извършена проверка по документи. В моя кабинет черно на бяло Йоанна, в присъствието на проверяващия екип, декларира още веднъж, че пункция не й е правена в лечебното заведение, каза Сашка Рускова, директор на дирекция „Договаряне, методология и контрол на болничната помощ”, Национална здравноосигурителна каса. Всичко, което се твърди в епикризата й, и всичко, което е в историята на заболяването, е извършено. Резултат от ломбална пункция има, говорещ за сериозен менингит, каза д-р Рускова.

Проверката по случая е извършена шест месеца след изписването на момичето от Инфекциозна болница. В случая проверката е извършена само въз основа на медицинската документация. Резултатът от проверката е, че не бяха констатирани нарушения, каза д-р Мария Кирова, началник на сектор „Жалби и арбитраж” в дирекция „Договаряне, методология и контрол на болничната помощ”, Национална здравноосигурителна каса.