Около 100 български командоси работят за чужди частни армии. Нито един от тях обаче не е в руската „Вагнер“.

Путин: Издръжката на „Вагнер“ е била осигурявана изцяло от руската държава

Това заяви пред Телеграф командосът Фердинанд Костадинов, който от години е частен контрактор (охранител) и работи само на горещи точки. Наскоро Костадинов се завърна от поредната си мисия в Либия, а преди да влезе в частния бизнес, е служил в 68-а бригада Специални сили към армията ни.

„Нямам информация и не съм чувал наши хора да са се съгласили да служат при Пригожин. Спира ги малкото заплащане, неосигуряването, а и не са ценени като отделни хора и професионалисти“, допълни той.

Наемниците във „Вагнер“ прибирали средно по $3400 заплата на месец. Към тях нямало почти никакви изисквания, както е в световния бранш. Единственото задължително било да могат да носят оръжие и да стрелят. Според Фердинанд Костадинов, сключвайки договора с Пригожин, те нямат право на избор и дали да заминат в някоя гореща точка или не. Тръгват, където ги изпратят.

Заплаха за семействата на ръководството на „Вагнер“ спряла настъплението към Москва

„Виждал съм бойци от „Вагнер“ преди години в Сирия. Не бяха обучени на високо ниво, но разполагат с военна тежка техника и въоръжение“, допълни командосът.

В момента десетина българи работят като частни охранители в Украйна. „Те пазят основно посолства и физически лица“, коментираха наши командоси, които са сключили договори с големи международни военни компании и в момента се намират в зони с военни конфликти. По думите им рискът е голям, но повечето от момчетата са доволни от заплащането, а и са съпричастни с колегите им от Украйна.

Няма данни към момента някой от тях да е влизал в бойни действия.