Има два варианта на действие за отнетите акредитации на агенциите
Има два варианта на действие за отнетите акредитации на агенциите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Два са вариантите за действие в отговор на отнетите акредитации на агенциите по ФАР към финансовото и регионалното министерство. Това каза вицепремиерът Меглена Плугчиева на брифинг по повод доклада на ЕК. Тя не изключи възможността част от парите по предприсъединителната програма да бъдат загубени.

За да бъдат спасени акредитациите на двете агенции, България може да приложи мерките, набелязани след писмото на Майкъл Лий, отговарящ за разширяването на Европейската комисия. Другата възможност е част от проектите да бъдат пренасочени към сходните агенции в министерствата на икономиката и на труда и социалната политика.

Проекти по ФАР на стойност 24 милиона евро са изключително важни и те трябва да бъдат изпълнени, за това се предвижда този вариант, отбеляза Плугчиева. Тя очаква Европейската комисия да ни разреши удължаване на срока за усвояване на парите по САПАРД до края на 2009 година.

Утре планът за действие в областта на земеделието и срещу злоупотребите по САПАРД ще бъде представен в Брюксел. Това може да доведе до отблокиране на спрените пари по САПАРД, твърди вицепремиерът. До есента може да бъдат пуснати и спрените пари по ИСПА.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова отбеляза, че е необходимо неправителствените организации да бъдат независим одитор по проблемните страни от доклада на Европейската комисия.

Очаква се на разширеното заседание на правителството тази седмица министрите да представят подробни действия как България да се справи със слабите си места.