Има достатъчно противоградни ракети
Има достатъчно противоградни ракети / снимка: БГНЕС, aрхив
Има достатъчно противоградни ракети
64619
Има достатъчно противоградни ракети
  • Има достатъчно противоградни ракети

Има достатъчен брой ракети, които да бъдат изстреляни срещу облаците при опасност от градушки. Това обясни в интервю за Дарик директорът на Изпълнителната агенция за борба с градушките Николай Николов. Експерктите от агренцията са потвъррдили, че тази годна опасността от градушки е с 1/3 повече от 2012-та. 8 са регионалните дирекции с 9 комнди пункта, където се следи за опасността от градушки и използването на противоградни ракети.

Няма опасносттази седмица, когато градушките ще бъдат ежедневие да свършат ракетите за борба с природното явление, обясни за Дарик директорът на Изпълнителната агенция за борба с градушките Николай Николов. „Агенцията за борба с градушките разполага с достатъчен брой противоградни ракети и към момента не изпитваме недостиг", каза той. Николов е получил уверението на министъра, че при необходимост от допълнителни средства, те ще бъдат осигурени. Екипите на агенцията са в готовност да защитят селскостопанската продукция, гарантира шефът й.

Николов потвърди, че всички ракети са минали технически контрол и няма опасност ракета или част от ракета да падне в населено място и да нанесе щети. През март е направена профилактика и ремонт на всички системи на агенцията. Миналото лято отломка от противоградна ракета падна върху хипермаркет в Пловдив.

Според синоптиците от вторник до неделя тази седмица се очакват обилни валежи от дъжд, придружени с градушки, като на места в страната са обявени жълт и оранжев код за опасност от силни бури с градушки.