/ БТА
Езикът на омразата застрашава обществата и демокрацията. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на своето приветствие в рамките на международната конференция на тема „STOP HATE SPEECH“, посветена на езика на омразата, която се провежда в София. „Холокостът не е започнал с газовите камери, а с омразната реч към едно малцинство“, отбеляза вицепрезидентът. 

В XXI век, след десетилетия на отвоюване на права, записани в харти и конвенции, днес те трябва да се отстояват повече от всякога, смята Илияна Йотова. Според нея днес Европа и светът са изправени пред един от най-тежките си периоди, тъй като „антисемитският вирус и вирусът на отричането е готов да мутира“ при всяка социална криза. 

Езикът на омразата прави кампании, наказва и предопределя присъди, посочи още вицепрезидентът в речта си. Йотова допълни, че медиите и социалните мрежи също играят роля и могат да се противопоставят на този процес.  

„Употребата на фалшивите новини е най-високото октаново число в горивото на езика на омразата“, каза още Илияна Йотова. 

В събитието, организирано от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация, участват главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, както и граждански активисти.

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза. 
БТА